"روزنامه شرق قاپسی در دوران استقلال آذربایجان"عنوان مقاله ای است که توسط سوره سید دکترای فلسفه در علوم زبان شناسی تهیه و در شماره 140 روزنامه شرق قاپسی مورخ 27/4/94 به چاپ رسیده است. ترجمه مقاله مذکور به شرح ذیل می باشد.
"روزنامه شرق قاپسی در دوران استقلال آذربایجان"
حوادث مشخص در اوایل سال 1990 در آذربایجان آغاز شده و در اواسط سال وضعیت بدتر شد. در این روزهای سخت بود که حیدر علی یف رهبر ملی مردم آذربایجان از مسکو به نخجوان آمد.
مردم در تاریخ 22 جولای 1990 رهبر بزرگ خود را در میدان آزادی نخجوان استقبال کردند.حیدر علی یف در این دوران سخت و دشوار مطبوعات را نیز فراموش نکرده و اولین مصاحبه خود را با شرق قاپسی انجام داد. حیدر علی یف در این دوران با استفاده از مطبوعات و رسانه ها، توجه جهان را به نخجوان جلب نمود. واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان به مناسبت هفتاد و پنجمین سالروز تاسیس روزنامه شرق قاپسی با ارسال نامه تبریک چنین گفته است ″ حیدر علی یف در سال های 1993-1991 رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان بوده، در آن زمان رهبران آذربایجان محاصره مطبوعاتی ایجاد کرده بودند که روزنامه شرق قاپسی در امر شکستن این محاصره نقش مهم داشته است. حیدر علی یف در امر حفظ نخجوان از سختی ها و نجات مردم از سرمای زمستان و گرسنگی با کشورهای همسایه ایران و ترکیه مذاکراتی را انجام داده، تفاهمنامه هایی را امضا نمود، که نتایج این تفاهمنامه ها توسط روزنامه شرق قاپسی به شکل بولتن درج شده و در اختیار اهالی گذاشته شد″.
در دوران ریاست حیدر علی یف در مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان بزرگان نخجوان از طریق این روزنامه با مردم در ارتباط بوده و حقایق را در اختیار آنها می گذاشتند. زینال وفا یکی از نویسندگان معروف نخجوان در تاریخ 9 می 1992 مقاله ای را با عنوان ″ شخصیت″ در این روزنامه به چاپ رسانید. مولف در مقاله خود وضعیت مردم آذربایجان را بررسی کرده و حیدر علی یف را به عنوان ناجی معرفی نموده است.
همچنین بزرگان جمهوری خود مختار نخجوان در مورخ 14 نوامبر 1992 از طریق روزنامه شرق قاپسی به حیدر علی یف چنین گفتند″ آذربایجان منتظر سخن شما است ″ . در سال 1995 انتخابات پارلمانی در آذربایجان و نخجوان برگزار و دوران جدید در تاریخ آذربایجان مستقل آغاز گردید. بعد از این بود که در سال 1996 فعالیت روزنامه شرق قاپسی نیز افزایش یافته و بهتر شد. اولین مراسم بزرگداشت سالروز تاسیس روزنامه شرق قاپسی در دوران استقلال در سال 1996 برگزار شد. در تاریخ 26 نوامبر 1996 برای نخستین بار در تاریخ مطبوعات نخجوان شاهد پیام تبریک رئیس جمهور به مطبوعات بود.
واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان در مورخ 29 مارس 2000 با استناد به بخشنامه مورخ 27 مارس 2000 حیدر علی یف بخشنامه ای را در خصوص بهبود وضعیت مالی مطبوعات جمهوری خود مختار نخجوان امضاء نمود. مطابق این بخشنامه وضعیت مادی و امکانات روزنامه شرق قاپسی و دیگر روزنامه های محلی جمهوری خود مختار نخجوان بهبود یافت. در تاریخ 5 جولای 2000 ساختمان روزنامه بازسازی شد. در سال 2004 دستگاه های مدرن از جمله دوربین های دیجیتال عکس برداری، رایانه ها به روزنامه اهدا گردید. مراسم بزرگداشت هشتادمین سالروز تاسیس روزنامه شرق قاپسی در سال 2001 برگزار شد. نویسندگان بزرگی همانند محمد ارس ، عیسی حبیب بی لی و عاقل عباس نامه های تبریک به روزنامه ارسال نموده و این تبریکات در شماره مورخ 24 نوامبر 2001 منتشر شد. در سال 2006 هشتاد و پنجمین سالروز تاسیس روزنامه جشن گرفته شد. مقالات متعدد از نویسندگان و شخصیتهای بزرگ به مناسبت بزرگداشت سالروز تاسیس روزنامه نیز در طول سال منتشر گردید.
در سال 2010 ساختمان جدید روزنامه شرق قاپسی و انتشارات عجمی به مناسبت بزرگداشت صد و سی امین سالروز مطبوعات ملی آذربایجان به بهره برداری رسید. دستگاه رنگی جهت چاپ روزنامه ساخت کشور آلمان و دیگر دستگاه های مورد نیاز در این ساختمان در اختیار مطبوعات نخجوان گذاشته شد. در تاریخ 22 جولای 2010 نخستین شماره روزنامه رنگی شرق قاپسی نیز منتشر شد. در سال 2011 رئیس مجلس عالی در مراسم بزرگداشت نودومین سالروز تاسیس روزنامه شرق قاپسی شرکت نموده به کارکنان تبریک گفته و به آنها عناوین افتخاری داد.
هم اکنون نیز روزنامه شرق قاپسی فعالیت خود را مطابق استانداردها ادامه داده، انواع مختلف اخبار در این روزنامه توسط خبرنگاران حرفه ای چاپ می شود. واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان در یکی از سخنرانی های خود در باره روزنامه شرق قاپسی چنین گفته است: ″ مطبوعات و رسانه های جمهوری خود مختار نخجوان با تمامی امکانات و پشتیبانی توسط دولت تامین شده اند. در چنین شرایطی خبرنگاران میبایستی وظایف خود را به وجه احسن انجام داده، عنصر دولتگرایی ملی گرایی را حفظ کرده و تاریخ روز را بنویسند.
مولف : سوره سید
دکترای فلسفه در علوم زبانشناسی"